Előétel:
Leves:
Márta mama levese
Sanyi bácsi halászléja
Kata néni karfiol levese
Karalábéleves
Zöldborsó leves füstölt hússal-Irma nénitől
Erzsébet leves: dr. Szabó Erzsébet receptje
Főétel:
Rakott reszelt krumpli
Mónika kedvence
Lecsó Margit néni módján
Lángosszelet
Zsófi néni lecsós husikája
Toroskáposzta: Szilágyi János receptje
Gombás sertésszelet: Vámos Csabáné receptje
Klasszikus Anna burgonya: Szilágyiné Andi receptje
Pizza tészta: Váradi Zoltánné receptje
Tárcsán sült ropogós pontyszeletek: Annamária receptje
Desszert:
Tiramisu Ani módra
Pici Kati sütije
Fincsi mézes
Narancsos szivecske: Szilágyiné Andi receptje
Kevert bögrés süti: Szendreiné Kati receptje
Margit szelet Szűcsné Kati receptje
Bögre tészta Vajtuné Edit receptje
Citromos csoda: Annamária receptje
************************************************Vissza a tartalomhoz
Kata néni karfiol levese
Először is veszek egy csomó zöldséget, de úgy, hogy sokfajta legyen. Sárgarépát, zöldséget megtisztítjuk és darabokra vágjuk. Egy fej hagymát apró darabokra vágjuk és a zöldségekkel egy kanál zsírban vagy vajban vagy olajban megpároljuk. Megszórjuk porpaprikával és vízzel teleengedjük. Ízesítjük. Mikor már forrásban van, akkor belerakjuk a darabokra szedett karfiolt és jól puhára főzzük. Tésztát teszünk bele és tejföllel tálaljuk.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Sanyi bácsi halászléja
3 fej hagymát felvágunk és 1 kg apró hallal belerakjuk az edénybe-keverve. Leöntjük vízzel, de úgy öntjük fel, hogy jól ellepje. 12 percig főzzük.
Belerakunk, 1 paradicsomot és 1 zöldpaprikát jól megsózunk. A felforrt lébe beletesszük a halat olyan jó 1 kg-t.
Fél halászléport is belerakhatunk.
Jó lesz, de egyenek hozzá kenyeret is.
Sanyi bácsi
************************************************Vissza a tartalomhoz
Márta mama levese
Egy-két hagymát apróra vágunk és 1 kanál zsíron kicsit pirítjuk, de csak kicsit.. Zöldséget, 2 sárgarépát, meg petrezselymet 1-2-t megtisztítunk és felkarikázva a hagymához rakjuk. Kis vizet öntünk alá, majd néhány percig főzzük. Ezután 4 megtisztított, feldarabolt krumplit és két marok borsót vagy sárgaborsót teszünk bele. Aztán kis kevergetés után két evőkanál lisztet rakunk hozzá és vízzel felöntjük. Ízesítjük és teszünk bele petrezselymet rászórjuk a tetejére. Tésztát meg egy kis májgombócot is adunk bele. Tizenöt éve csinálom ezt a családonak, de még nem untak rá! Márta mama
************************************************Vissza a tartalomhoz
Mónika kedvence
Vékonyra felszeletelt csirkemellet megsózunk és kiklopfoljuk. Egy szelet sonkát és egy szelet sajtot teszünk az összesbe. Összegöngyöljük amennyire csak tudjuk, vagy ha ez nem megy kettőbe hajtjuk. Lisztbe, tojásba és prézlibe mártjuk, majd vajban kisütjük. Jó étvágyat Kívánok!
************************************************Vissza a tartalomhoz
Ildi néne -Rakott reszelt krumpli
Ez kell bele:
1-2 kg héjában főtt krumpli
1 szál parasztkolbász
1/2 szál lecsókolbász
30 dkg húsos szalonna
8 db tojás
8 dl tejföl
fokhagyma/ hagyma
só
A főtt krumplit teljesen meghámozom és lereszelem, vagy feldarabolom, de akkor vékonyra. A 8 db tojás t megfőzve felkarikázom. A szalonna zsírjában a karikára kolbászt kicsit megpirítom. belekeverem a tejfölt, egy nyers tojást, majd sózom és fokhagymával, hagymával fűszerezem. Egy tűzálló tálat vajjal kikenek, egymásra rakom a hozzávalókat a tetejére megjön a tejföl.
Na, ez finom lesz!
Ildi néne
************************************************Vissza a tartalomhoz
Tiramisu Ani módra
Egy tál aljára 10-12 db jó minőségű, cukrozott piskótát lerakunk.
Meglocsoljuk Cappi Pulpi narancslével, vagy tetszés szerint mással.
Plusz valami fincsi desszert alkoholt is locsolunk rá, enyhén. Én Ír wisky krémlikőrt használtam. Jól ázzanak el a piskóták. Fél doboz Aldis Mascarpone sajtkrémet jól elkeverek 1 cs. vaníliás cukorral, és annyi porcukorral, amennyi az én ízlésemnek közepesen édes. Teszek még hozzá fél kávéskanál citromhéjat is. Felverek 2 dl tejszínhabot, és ezt lazán elkeverem a sajtkrémmel. Ezt a krémet rásimítom az eláztatott piskótára. Végül 5-8dkg keserű csokoládét reszelek a tetejére, és legalább 1 órát behűtöm tálalásig.
Jó étvágyat Kívánok: Anna!
************************************************Vissza a tartalomhoz
Sonkás szendvicskrém
15-20 dkg sonkát daraboló gépben, vagy darálón ledarálok 2 db főtt tojással. Hozzáteszek 1 teáskanál mustárt és Piros aranyat, vagy házi darált piros paprikát. 5 dkg jó puha vajjal tovább keverem. Ízlés szerint, ha kell még hozzá só vagy egy kis tejfel, akkor azt is belekeverem. Nagyon finom hidegen is, de az igazi meleg szendvicsnek paprikával, paradicsommal.
Jó étvágyat Kívánok: Anna!
************************************************Vissza a tartalomhoz
Pici Kati sütije
Hozzávalók:
25 dkg vaj,
1 nagy bögre cukor,
1-2 csomag vaníliás cukor,
5 tojás,
2 dl tej,
3 bögre liszt,
egy kanál sütőpor.
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a cukrot keverd össze, majd rakd bele a tojást,-persze felütve. Aztán keverd hozzá a lágy vajat, majd a tejet lassan hozzáöntve keverd simára, de ne géppel! Előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd meg.
Ehhez az alaptésztához adhatsz bármit, ami van otthon éppen.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Lecsó Margit néni módján
A paradicsomot gerezdekre vágjuk, a zöldpaprikát vékony szeletekre szeljük, a hagymát apróra felkockázzuk, a szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.
Az olajhoz adjuk a szalonnát, és zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, paprikázzuk. A tűzön néhány percig fedő nélkül forraljuk. Belerakjuk a zöldpaprikát, és kicsi tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk. Egyszerűen frisskenyérrel kínálhatjuk.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Lángosszelet
Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj,
3 tojás,
8 dkg liszt,
8 dkg zsemlemorzsa,
15 dkg sajt,
1 gerezd fokhagyma,
1 nagy tejfel,
só, bors, vegeta,
zsír a sütéshez.
Elkészítés:
A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk , fűszerezzük majd bepanírozzuk lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, végül forró zsírban kisütjük.
A tejfölt összekeverjük az apróra vágott fokhagymával; sózzuk és rákenjük a rántott szeletekre.
Megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben 10 perc alatt a sajtot ráolvasztjuk.
Szalma Bernadett
************************************************
Karalábéleves
Hozzávalók:
2 tojás,
fél dl olaj,
2 szál sárgarépa,
1 szál fehérrépa,
3 karalábé,
5dkg vaj,
15dkg liszt,
só bors ételízesítő.
Elkészítés:
A répákat, a karalábét kockára vágjuk, olajon megpároljuk majd felöntjük vízzel.
Galuskákat készítünk: a tojásokat, a vajat, a lisztet összekeverjük és nokedli szaggatóval a levesbe szaggatjuk.
Sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük és készre főzzük. (Költség 700 forint / 4 főre)
Szalma Bernadett
************************************************Vissza a tartalomhoz
Kedves kis szakácsok!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe Karácsony táján drága anyósom ünnepi receptjét, a KÁPOSZTÁS SÜTENYÉT. Nálunk mindig nagy sikere van a népes család apraja-nagyjánál.
JUTKA NÉNI KÁPOSZTÁS SÜTENYÉJE
A tészta hozzávalói: /4 személyre/ 30 dkg liszt, 15 dkg margarin,só, 1 kis pohár tejfel,1 tojás. Ezekből rugalmas tésztát gyúrok és folpakban hűtőbe teszem felhasználásig:
60 dkg fehér káposztát zsiradékon 1 kis fej hagymával megdinsztelek.
35 dkg darált sertés, csirke vagy pulyka húst zsiradékon dinsztelt kevés hagymán morzsalékosra pirítok. Tetszés szerint tovább lehet fűszerezni.
Egy jénait vagy más magasabb falú sütőedényt kivajazok, s a tészta 2/3-t belenyújtom úgy, hogy az edény tetejéig érjen körbe. Megszórom prézlivel. Ráteszek 1 sor káposztát, erre az összes húst, majd a káposzta másik felét. Ezt sűrűn kirakom 5-6 vékony gerezdekre vágott savanykás almával.
½ liter tejből, 2 tojásból pici sóval, liszttel sűrű palacsintát keverek. Ezzel leöntöm az almát és a tetejére nyújtom a tészta 1/3-t. A tetejét megszurkálom, alufóliával letakarom, 180 C-os sütőben először alsó sütéssel sütöm, majd ha pirulni kezd az alja, leveszem a fóliát és felső sütéssel szép pirosra sütöm. Kockára vágva, jó sok tejföllel nyakon öntve tálalom.
Nagyon finom! Próbáljátok ki! Anna
************************************************Vissza a tartalomhoz
Zöldborsó leves füstölt hússal-Irma nénitől
Hozzávalók a leveshez
• 40 dkg füstölt hús
• 40 dkg friss zöldborsó
• 2 szál sárgarépa
• 1-2 nagy fej hagyma
• 1 kanál zsír
• 5 cikk fokhagyma
• petrezselyemzöld
• só
• bors
• 2 dl tej
• liszt
• 1 tojás sárgája
Ahogy én készítem:
kb. 50 percig főzöm a vízbe tett husit, borsót, fokhagymát.
A felvágott hagymát zsiradékon pirítom, de csak kicsit, aztán a felkockázott sárgarépát is belerakom. Még egy kicsit a tűzön hagyom. Ezt hozzáadom az előfőzött húshoz, ízlés szerint ízesítem, aztán még kb. fél órát kell főzni.
A többi hozzávalót külön egybekeverve felfőzöm és bele rakom a többihez. Egyszerű és finom.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Zsófi néni lecsós husikája
Ami kell hozzá:
• só
• őrölt bors
• kb.fél kg karaj
• 1 fej hagyma
• 6 paprika
• 6 paradicsom
• olaj
Elkészítés
A husit felszeletelem, majd a tepsibe bele teszem. Megszórom ízlés szerint sóval, borssal és ételízesítőt nem rakok bele, mert az nem egészséges.
A hagymát is megpucolom, a felszeletelem és a húsra terítem. A paprikát felkarikázom (a magházat is bele rakom, mert ezzel is spórolok) és a hagymára rakom. A paradicsomot apróra darabolom és rádobálom a hagymára meg a paprikára.
Csak egy kis olaj kell bele, víz nem. A paprika és a paradicsom levet fog ereszteni, ebben párolódik meg a hús.
Ha a hús már puha, akkor jó, (mikor sok már rajta a lé). Főtt rizzsel vagy fehér kenyérrel kínálom.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Margit szelet
(Szűcsné Kati)
Hozzávalók:
15 dkg darált dió,
1 cs. sütőpor,
67 dkg cukor,
26 dkg liszt,
3 dl víz,
8 tojás,
40 dkg margarin,
1 ek. Liszt,
1 csésze tej,
4 dkg kakaó,
2 ek. Rum.
Elkészítés:
A TÉSZTÁHOZ 26 dkg cukrot sárgára pirítunk, a vízzel felforraljuk és hagyjuk kihűlni. Hat tojássárgáját 26 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a diót, a lisztet, a sütőport és a kihűlt cukros vizet, majd 6 tojás kemény habját is beleforgatjuk. A tésztát 180 fokon megsütjük.
A KRÉMHEZ 15 dkg cukrot 2 tojássárgájával, 1 csésze tejjel, 1 evőkanál liszttel és a kakaóval sűrűre főzzük, majd ha kihűlt 40dkg margarint adunk hozzá.
A tésztát 2 evőkanál rummal meglocsoljuk és töltjük.
************************************************Vissza a tartalomhoz
(Vajtuné Edit)
Hozzávalók:
1 bögre mák,
1/2 bögre liszt,
3/4 bögre cukor,
1 bögre tej,
fél bögre olaj,
2db tojás,
1csomag vanília cukor,
1csomag sütőpor,
fél kávéskanálnyi szódabikarbóna.
Elkészítés:
Az egészet összekeverjük. Egy tepsit kivajazunk és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. fél óra alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön és tetszés szerinti formára szeleteljük.
/Aki szeretne, még lehet beletenni mazsolát, vagy meggydarabokat./
Váradi Zoltánné receptje
hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
1 tojás
kb. 1 dl olaj
2-3 kanál cukor
1 kiskanál só
kb. 2 dl tej
A tejben fölfuttatom az élesztőt, beleteszem a cukrot.
Aztán a kg liszttel bedagasztom és beleteszem a többi hozzávalót is.
Kb. fél órát hagyom kelni.
Utána elnyújtom és ízlés szerint rakok rá, ami van otthon, pl. - kolbászt, - füstölt dolgokat, - kukoricát, stb.
***********************************************Vissza a tartalomhoz
Vámos Csabáné
Hozzávalók:
8 szelet karaj, 80 dkg gomba, 2 dl tejföl, ételízesítő, bors, kevés olaj
3 kanál liszt, őrölt paprika
1.) Egy lábasban kevés olajat melegítünk, ételízesítőt és borsot szórunk bele.
Ráfektetjük a hússzeleteket, és mindkét oldalukat megsütjük.
2.) Hozzáadjuk a gombát, kevés vizet, majd fedő alatt többszöri kevergetéssel összepároljuk.
Ha mindkettő puha, lehúzzuk a tűzről, és őrölt paprikát szórunk rá.
Megkeverjük és visszatoljuk.
3.) A tejföllel csomómentesre dolgozzuk a lisztet. Ha szükséges, tejet öntünk hozzá.
A lisztes tejfölt a gombás húsra öntjük, majd összefőzzük.
Tejjel lehet hígítani, ízlés szerinti sűrűségűre.
Galuskával tálaljuk.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Szilágyiné Andi receptje
Elkészítési idő: 40 perc (villanysütő 200 fok, gázsütő 3-4 fokozat.)
Hozzávalók:
250 g liszt, 150 g cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 150 g lágy vaj
A töltelékhez és díszítéshez:
100 g narancslekvár, 100 g étcsokoládés tortabevonó, 50 g dióbél
1.) A lisztet, cukrot, sót vaniliáscukor, tojást és vajat keverőtálba tesszük és fakanállal sűrű masszává keverjük. Kézzel összegyúrjuk, és letakarva 60 percig pihentetjük.
2.) A tésztát gyorsan átgyúrjuk, kevés liszten kinyújtjuk, szív alakú formával 60 darabot kiszúrunk belőle, kizsírozott sütőtepsibe tesszük és megsütjük. (sütési idő: 10 perc) Késsel szedjük fel a sütőlemezről.
3.) A szíveket narancsdzsemmel, kettesével összeragasztjuk. A csokoládébevonót vízfürdőben felolvasztjuk, majd folytonos kavargatás közben lehűtjük. Utána melegvízben ismét feloldjuk. A lapocskákat megkenjük vele, dióbéllel díszijük.
***********************************************Vissza a tartalomhoz
Szilágyiné Andi receptje
elkészítés 20 perc, sütés 2 x 20 perc (villanysütő 200 fok, gázsütő 3-4 fok.)
Hozzávalók 4 személyre:
3/4 kg burgonya
80 g vaj
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1.) A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. A megolvasztott vajjal jól összekeverjük.
2.) A burgonyát lapos tálba tesszük, sóval, borssal ízesítjük, s alufóliával jól lefedjük, majd a sütő közepébe toljuk.
3.) 20 perc múlva levesszük a fóliát, és a burgonyát ropogósra sütjük.
************************************Vissza a tartalomhoz
Szilágyi János receptje
1 kg sertéshús
1 kg savanyú káposzta
egy pici olaj, vagy zsír
lehet ízesíteni még piros arannyal, vagy gulyáskrémmel
A húst feltesszük főzni összekockázva, hogy ellepje a víz bőven. Ezt fedővel, míg a hús 3/4 részig meg van főve. Ha megfőtt fűszerezzük paprikával, borssal, sóval.
A káposztát kicsavarjuk, Én nem szoktam vízben kiáztatni. És ezt, amikor megfő, a hússal összekutyulom és főzöm. Fűszerezem. Ha kell, teszek bele zsírt, vagy olajjal bővítem.
************************************Vissza a tartalomhoz
hozzávalók:
2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 10 dkg. margarin, 2 db tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna
Ezeket összekeverjük, (én mindig géppel verem fel, tehát elég habosra.) zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük, kb. fél óra. Nyugodtan ki lehet nyitni a sütő ajtaját, mert nem fog összeesni a sütink.
Ez egy alaptészta, tehát variálható, ha kakaósra szeretném, akkor kb. annyi lisztet veszek ki amennyi kakaót szeretnék beletenni.
Ha a tésztájába darált diót teszek, akkor is csökkentem a liszt mennyiségét.
Ha könnyebb tésztát szeretnék, akkor réteslisztből készítem.
Tej helyett lehet joghurtot, vagy tejfölt tenni.
Ha kicsi a tojás, akkor többet használok.
Lehet bele meggyet, vagy darabolt diót szórni.
Ha sütés után kettévágjuk, meg lehet kenni lekvárral, vagy bármilyen krémmel. Raktam már bele főzött pudingot is.
A tetejére egy kis csoki, és már kész is.
***********************************************Vissza a tartalomhoz
dr. Szabó Erzsébet receptje
Hozzávalók: ( 4 személyre)
25-30 dkg füstölt sonka vagy füstölt hús (végső esetben füstölt kolbász is megteszi)
3 szál közepes nagyságú sárgarépa
3 szál hasonló mennyiségű zöldség (fehérrépa)
1 maroknyi petrezselyem csomóba kötve
néhány szem egész fekete bors
Ha van, az ízesítéshez egy paradicsomot meg egy paprikát is beledobhatunk.
A habaráshoz 1 evőkanál liszt és 1 dl tej
Ízlés szerint só vagy vegetta
Elkészítés : (Előkészítés 10 perc, főzési idő addig tart, míg a hús illetve a zöldség megfő,kb 30 perc.)
A füstölt húst ( kolbászt fél ujjnyi vastag karikákra) apró kockákra vágjuk, s feltesszük kb.1 liter 2 dl hideg vízben főni. A karikára vágott répát és zöldséget, valamint a szemes borsot , esetleg a paprikát , paradicsomot 5-10 perc múlva utána tesszük és így hagyjuk csendben főni. Amikor megfőtt, elkészítjük a habarást és behabarjuk a levest. megnézzük időközben, hogy mennyi sózást igényel, s ennek megfelelően ízesítjük.
Az így elkészült leves – a füstölt hús ellenére- könnyű és ízletes, de tovább lehet dúsítani pirított kenyérrel, vagy félbevágott főtt tojással.
dr. Szabó Erzsébet
************************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
1 db ponty
olaj
só
bors
őrölt
csemegepaprika
liszt
Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, felszeleteljük, besózzuk majd 15-20 percig állni hagyjuk.
A lisztet elkeverjük az őrölt csemegepaprikával és a borssal, majd a pontyszeleteket alaposan megforgatjuk benne.
A tárcsában olajat hevítünk, és a megforgatott hal szelteket ropogósra sütjük benne.
(sütés nélküli finomság)
Hozzávalók:
1 nagy csomag babapiskóta
2 nagy doboz tejföl (2*375 g)
2 citrom
4 dl habtejszín
kb 14 ek cukor
kevés csokidara
Elkészítése:
A tejfölt, a citrom levével, a citrom héjával, a cukorral és a felvert tejszínnel kikeverjük.
Egy tepsi vagy jénai aljába lerakjuk a babapiskóta felét, majd erre ráöntjük a massza felét, szépen elegyengetjük, majd ismételten a babapiskóta,
majd ráöntjük a massza másik felét.
Szépen elterítjük, hogy mindenhova egyenlően jusson.
Díszítésnek megszórjuk tortadarával. 1 éjszakára a hűtőben állni hagyjuk, hogy a piskóta
Megpuhuljon.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Fincsi mézes
Hozzávalók:
70 dk liszt,
30 dk porcukor,
4 tojás,
4 ek méz,
1 ek szódabikarbóna,
1 ek mézes fűszerkeverék,
5 dk Ráma megolvasztva.
Elkészítés:
Összegyúrom az egészet a hozzávalóval, és pár órát pihentetem a hűtőben.Kinyújtom kb 0,5 cm vastagra, kiszaggatom. 5-8 percig sütöm. Vigyázat, mertnagyon hamar sűl, és nem szabad, pirosra sütni, mert hamar megég, és akkor kemény lesz.
Máz:
1 tojás fehérje,
15 dk porcukor,
pici citromlé.
Sok sikert!
Marika.
************************************************Vissza a tartalomhoz