Leves:
Francia hagymaleves olcsón és egyszerűen
Pirított tésztaleves sárgarépával
Főétel, köret:
Töltött káposzta
Rakottas – gyorsan, olcsón és egyszerűen
Borsos hús a barátnőmtől
Virsli réteslapba bugyolálva
Krumplis lángos
Vöröskáposzta köretként Túrógombóc
„Lepcsánk”
Sütemény:
Főispánné remeke
Sajtos rudacskák
Habos túrós sütemény /anyukám receptje/
Savanyúság:
Vegyes vágott savanyúság
Szilva kompót
************************************************************
Főispánné remeke
Olcsó, kiadós, melegben pár napig hűtés nélkül is elálló sütemény.
Váncza József: A mi süteményes könyvünk
/A tizennegyedik háromszorosra bővített kiadás,
1936, ötödik, változatlan utánnyomása/
Minerva, Budapest, 1990
A receptet ebből a régi, de annál inkább jobb könyvből ajánlotta számomra a barátnőm. Aki teheti, vásárolja meg, mert igen hasznos kiadvány. A recept azonos lesz a könyvben szereplővel, de néhány dologban változtattam rajta.
Hozzávalók:
25 dkg margarin
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor a tésztához, és további 15 dkg a habba
1 citrom reszelt héja és leve
50 dkg liszt
1 csomag vaniliáscukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ¾-ed részét sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe tesszük.
2. Megkenjük valamilyen sűrűbb lekvárral, A szilvalekvár ideális választás.
3. Enyhén felverjük a tojásfehérjéket a porcukorral,, majd rákenjük a tésztára.
4. A maradék 1/3-ad tésztából vékony rudakat sodrunk, és rátesszük a tésztára.
5. Sütjük. Akkor van kész, amikor a szélei már megpirultak. Akkor a közepe is biztosan kész.
Jó étvágyat kívánok! Rozika!
************************************************************Vissza a tartalomhoz
Sajtos rudacskák
/Avagy amit egy akciós mirelit réteslapból ki lehet hozni./
Hozzávalók:
1 csomag mirelit réteslap
1 tojás
kevés reszelt sajt
kevés liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
1. A mirelit réteslapot hagyjuk kiolvadni. Hőmérséklettől függően vegyük ki már a sütést megelőző este, vagy ha délután sütjük, akkor a reggeli órákban.
2. Nyújtsuk ki tetszőleges vastagságúra, javaslom a 2-3 mm-t. Kenjük be tojással, szórjunk rá reszelt sajtot.
3. Vágjuk fel késsel vagy derelyeszaggatóval a kívánt alakra.
4. Kb. 170oC fokon süssük. Ízlés szerint lehet világostól a sötét barnáig sütni.
Jó étvágyat kívánok! Rozika!
************************************************************Vissza a tartalomhoz
Krumplis lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő
1 dl olaj
6 dl tej
1,5 evk. só
3 kis krumpli
a sütéséhez kb. 9 dl olaj
22 db lesz belőle
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy kiskanál cukorral és kevés langyos vízzel futtassuk fel.
2. A hámozott krumplit főzzük meg, majd alaposan törjük össze, ne legyenek benne csomók.
3. A hozzávalókat gyúrjuk össze, és tegyük félre kelni.
4. Ha megkelt, öntsük nyújtótáblára, egy nagyobb pogácsaszúróval, vagy egy széles szájú pohárral szaggassuk ki.
5. A sütést mindenki a maga kényelme ízlése és rutinja szerint végzi, én így szoktam: A sütőben odateszem az olajat melegedni, de se túl forró, se túl langyos ne legyen, mert ellenkező esetben előbb megég, a későbbiekben pedig megszívja magát olajjal. Ezért végezzünk olajpróbát, és egy kis tésztadarabot tegyünk az olajba. Ha azonnal sisteregve feljön az olaj felszínére, akkor jó. Készítsük elő a lángost is. Egy közepes vágódeszkára szoktam előre egyesesével kinyújtani, és a sütő közelébe tenni, így nem kell kapkodnom. Tegyük bele a lángos tésztát a forró olajba, és egyesével süssük ki.
6. Ha megfordítottuk, és kisült, akkor konyhai törlőpapíron itassuk le. Minél ügyesebb valaki, annál szebb és szabályosabb alakú lángost süthet, de nálunk még sohasem maradt ki a kissé deformált lángos sem.
7. Tehetünk rá tejfölt, sajtot, fokhagymát, vagy csak egyszerűen sózzuk.
Jó étvágyat kívánok! Rozika!
***********************************************Vissza a tartalomhoz
Habos túrós sütemény
/anyukám receptje/
Hozzávalók:
Tészta:
• 40 dkg liszt
• 1 evőkanál sertészsír, vagy margarin
• 2 tojás sárgája
• 1 cs. sütőpor
• kevés tejföl, hogy jól nyújtható legyen
Töltelék:
• ½ kg túró
• 2 tojás sárgája
• kevés mazsola /elhagyható/
• 10 dkg cukor
• citromhéj
Hab:
• 4 tojás fehérje
• 20 dkg cukor
Elkészítése:
A tészta alapanyagait eldolgozzuk, kinyújtjuk, és egy közepes, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Rátesszük az összedolgozott túrótölteléket, s legvégül a cukorral felvert tojásfehérjét. 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje rózsaszínű lesz.
Jó étvágyat kívánok! Rozika!
**********************************************Vissza a tartalomhoz
Húsok mellé köretként, de főként sültek mellé ajánlott.
Hozzávalók:
• egy közepes fej vöröskáposzta
• kevés étolaj
• só
• ízlés szerint cukor
• kb. 1 evőkanál ecet
Elkészítés:
1. Egy fej vöröskáposztát gyaluljunk apróra. Sózzuk be fél marék sóval. Hagyjuk állni 1-1,5 órán át.
2. Ez idő alatt levet ereszt. Csavarjuk ki, és tegyük abba a lábasba, amibe szeretnénk elkészíteni.
3. Adjunk hozzá kevés étolajat, és alacsony lángon főzzük puhára a káposztát. /Előfordul, hogy kevés vizet alá kell öntenem, nehogy odakapjon a káposzta./
4. Ha kellően puha, akkor ízlés szerint cukrot /kezdjük 2-3 evőkanállal/ és ecetet adok hozzá. Az ecet hatására előjön a vöröskáposzta semmihez sem hasonlítható gyönyörű színe. Ezzel óvatosak legyünk, nehogy elsavanyítsuk a káposztát! Nem savanyúságot akarunk készíteni.
***********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
• 3 nagyobb fej vöröshagyma
• 8 dkg margarin
• 1 db húsleveskocka
• só, bors, őrölt szerecsendió, majoránna,
• kevés liszt
• kevés főzőtejszín
• kevés fehérbor /elhagyható, de kár lenne érte/
Elkészítés:
1. A tisztított hagymát szeleteljük vékonyra. /Javaslom, hogy először félbe, majd negyedbe vágjuk a hagymát, majd így daraboljuk apróra. Ekkor nem kell hosszú hagymacsíkokkal bajlódnunk a tányérunkban./
2. A margarinon fonnyasszuk egy kissé a hagymát.
3. Öntsük fel vízzel, /amíg bőven elfedi/ tegyük bele a húsleveskockát, a sót és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a hagyma teljesen puha nem lesz.
4. Míg puhul a hagyma, addig készítsünk egy púpozott evőkanál lisztből és főzőtejszínből habarást. /Először kevés tejszínt öntsünk a liszthez, majd miután csomómentesre kikevertük utána adjuk hozzá a többit. Kb. 2-3 dl-t./
5. Habarjuk be a levest, és adjunk hozzá ízlés szerint 1-2 dl fehér bort. Megvárom, míg újra forr, és pirított kenyérkockákkal tálalom.
*************************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
2-3 szál új sárgarépa, 3-4 burgonya /ókrumpli/ 1 fej hagyma, olaj, só,
száraztészta tetszés szerint, zellerlevél, petrezselyemlevél
Elkészítés:
1.
A száraztésztát kevés olajon megpirítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát
teszünk a szintén kevés forró olajba, majd egy megfelelő eszközzel
azonnal kivesszük, és félretesszük. / Vigyázzunk, nehogy megégjen a
tészta, legyünk gyorsak, de ne kapkodjunk./ Kissé összetörjük, hogy
megfőve ne legyen hatalmas darab.
2. A hagymát a visszamaradt olajon megpirítjuk. A tűzről levéve kevés pirospaprikát teszünk bele, és elkeverjük.
3.
Ezután minden hozzávalót egyszerre beleteszünk, összekeverjük. Ha nem
új, gyenge répából készítjük, akkor először a répát kell egy kevés ideig
főzni, és utána beletenni a burgonyát, mert ez utóbbi hamarabb megfő.
4.
A zöldségek puhulásáig főzzük a levest, majd az utolsó percekben
hozzátesszük a pirított tésztát. Ha minden megpuhult, akkor kész e
levesünk. Célszerű közben - közben megkóstolni az ízét. Lehet beletenni
kevés zöldpaprikát és paradicsomot is, attól jobb lesz az íze.
5. Végül jó étvágyat kívánok ehhez az egyszerű és olcsó leveshez.
***********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók: 50 dkg előző napról kimaradt burgonyapüré, 20 dkg liszt, kb. 2 dl víz, 1-1,5 teáskanál só ízlés szerint, 1 mokkáskanál bors
Elkészítés:
1. A maradék burgonyapürét a többi hozzávalóval dolgozzuk össze!
2. Egy kb. 21x33 cm-es tepsit zsírozzunk ki! /Az olaj ebben az esetben nem ideális, mert nem marad meg a tészta alatt./
3.
Kanalazzuk a tepsibe a masszát, majd simítsuk szét. Így a zsiradék a
tészta alatt marad. Nagyon kevés zsírt kiskanállal tegyünk a massza
tetejére, de csak néhány helyre.
4.
Kb. 175 fokon süssük addig, amíg a szélei arany barnák lesznek. Ha
hamarabb kivesszük, nem lesz ropogós, ha megvárjuk, hogy a teteje is
barna legyen, akkor az alja megég. Nagyon gyorsan elkészül, és még
gyorsabban elfogy! Ha valakinek több burgonyapüréje maradt ki, akkor
értelemszerűen arányosan elkészítheti, és egy nagyobb tepsiben sütheti!
Jó étvágyat hozzá!
*********************************************Vissza a tartalomhoz
Ezt
a receptet kevés változtatással F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve
c. receptkönyvéből vettem. /1986/ Fotókkal illusztrálom, remélem, a
látvány is segít az elkészítésükben.
Hozzávalók: 50 dkg
tehéntúró, 3 egész tojás, 2 dl búzadara, 2 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál
zsemlemorzsa, csipet só, kevés cukor /1-2 evőkanál/
Elkészítés:
1.
A túrót összetöröm, majd az összes hozzávalót összegyúrom. Célszerű
előző nap este begyúrni, és másnap délben elkészíteni. /Ellenkező
esetben nem áll olyan jól össze./
2. Másnap vizes kézzel kis golyókat formázunk a túrós masszából.
3.
Forrásban lévő sós vízben /1 evőkanál só kb. 2-3 l vízhez/megfőzzük.
Akkor, amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére végezzünk egy
kóstolási próbát. / Célszerű kevés idő elteltével fakanállal kissé
megpiszkálni a gombócokat, attól függően, milyen bevonatú edényben
főzünk, mert egy egyszerű lábasban kissé leragadhatnak./Vegyünk ki egy
gombócot, vágjuk ketté, kóstoljuk meg, kellően átfőtt-e?
4.
Közben, míg fő a gombóc kevés olajon pirítsunk zsemlemorzsát, majd a
tűzről levéve öntsünk hozzá ízlésünknek megfelelő mennyiségű
kristálycukrot.
5. Végül a leszűrt gombócot, forgassuk bele a zsemlemorzsás cukorba. Tejföllel is lehet fogyasztani.
**********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók: kb. ½ kg szilva, kevés szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint cukor
Elkészítés:
1. A szilvát megtisztítjuk!
2. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyük bele a fahéjat, szegfűszeget és a cukrot.
3.
Főzzük addig, amíg megpuhul a gyümölcs. Jelen esetben ez csak addig
tart, amíg felforr a víz. Gyümölcstől függ, hogy meddig kell főzni.
Hűtve fogyasztjuk!
*********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók 5 kg savanyúsághoz:
• paprika
• zöldparadicsom
• hagyma
• káposzta
• uborka
/Mindezt ízlés szerinti arányban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy jobb, ha az összetevők legalább fele káposzta./
• 7 dkg só
• 30 dkg cukor
• 3 dl 20%-os ecet
• 1 kiskanál borkén
• szemes bors /ízlés szerint kb. fél és negyed csomagnyi/
• babérlevél /ízlés szerint kb. fél és negyed csomagnyi/
• nátrium benzoát 5 kg-hoz maximum 1 dkg /de lehet kevesebb is/
Elkészítés:
• A zöldségeket vágjuk apróra, ezt is ízlés szerint.
• Keverjük össze a többi hozzávalóval. Javasolt, hogy gumikesztyűben tegyük ezt, kezünk megkímélése érdekében.
• 24 órát hagyjuk állni, közben néhányszor forgassuk meg.
• Rakjuk üvegekbe, saját levével öntsük fel, kevés tartósítószert tegyünk a tetejére, majd zárjuk le.
*********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
• 1 cs. mirelit réteslap
• 1 kis csomag virsli
• kevés olaj
Elkészítés:
1. A kiolvadt réteslapot nyújtsuk ki! Figyeljünk a lisztezésre, különben leragad a tészta. Inkább vékonyra nyújtsuk.
2. Szeleteljük föl kb. 4-5 cm-es csíkokra!
3. Tekerjük föl a műanyag héjától megtisztított és félbevágott virsliket a rétestészta csíkokkal, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A tetejét kenjük be vékonyan olajjal, süssük 175 fokon addig, amíg világosbarna nem lesz. Lehet tojással is megkenni, akár sajtot is szórhatunk rá.
5. Hűlés után fogyasszuk. Ne lepődjünk meg, ha a virsli a sütés következtében megdagad, majd hűlés után összébb esik.
• szeletelni való marhahús /minimum 1 kg, ha lehet fiatal állaté/
Természetesen sertéshúsból is el lehet készíteni.
• hagyma
• olaj
• só, bors
• pirospaprika
• kevés liszt
Elkészítés:
1. A marhahúst közepes szeletekre vágjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk.
2. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, /nem kell sajnálni róla/ majd a hagyma tetejére rétegeltjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
3. Puhára főzzük. Nem szabad magára hagyni az ételt, mert a hagyma miatt hamar „odakap”. Időnként fakanállal óvatosan lazítsunk a hússzeleteken, de ne törjük.
4. Ha puha a hús, akkor kevés pirospaprikát, majd lisztet szórjunk rá. A paprikát el lehet hagyni, a liszttől pedig besűrűsödik a hús szaftja. Burgonyapürével és savanyúsággal tálaljuk.
*********************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
1 nagyobb pohárnyi rizs
1 kis fej brokkoli
1 kis fej karfiol
1 nagy pohár tejföl
kevés olaj
főzőkolbász vagy virsli
/Bármilyen zöldség megfelel borsó, zöldbab, répa, kelbimbó… Lehet úgy is készíteni, hogy a főzőkolbász helyett 30 dkg darált húst megpárolunk kevés olajon./
Elkészítés:
1. Az tetszésünk szerint kiválasztott zöldségeket sós vízben külön megfőzzük. Ez jelen esetben brokkoli és karfiol. A rizst szintén bő sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt a rizs, akkor leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük, lecsöpögtetjük. A zöldségeket szintén leszűrjük, kissé hagyjuk hűlni.
2. A rizst és a zöldségeket összekeverjük egy nagy tálban.
3. Egy tepsiben rétegezzük a hozzávalókat.
• zöldséges rizs
• felkarikázott főzőkolbász
• tejföl
• zöldséges rizs
• tejföl
• kevés olaj
4. Alufóliával lefedve fél órára a sütőbe tesszük.
************************************************Vissza a tartalomhoz
Hozzávalók:
1 kg darált hús
½ kg rizs
3 közepes fej hagyma
olaj
só, paprika bors, fokhagyma 4-5 közepes gerezd
sűritett paradicsomkonzerv
liszt a rántáshoz
Egy nagyobb lazalevelű káposzta /a tömött kemény káposzta erre a célra nem jó/
Elkészítés:
1. A káposztát forró vízben abároljuk, leveleire szedjük. Először kivágjuk a torzsát, így tesszük a forró vízbe, ekkor a forró víz a levelek közé folyik, és villámgyorsan leveleire bomlik a káposzta. Ezek után a levelekről vágjuk le a vastagabb részt. Vigyázzunk a kezünkre, nehogy leforrázzuk magunkat. Használjunk villát, fakanalat.
2. Készítsük el a tölteléket. A kockára vágott hagymát bő olajban pároljuk meg. Hagyjuk kihűlni. A darált húst, a rizst, a kihűlt hagymát, a sót, paprikát, borsot, összezúzott fokhagymát összegyúrjuk. Általában mindig kétszer fűszerezek, elsőként mindig kevesebbet teszek bele.
3. Töltsük be a leveleket. Két módon tehetjük. Tölcsérként formázva, hengernek formázva, egész levélbe, de ha túl nagy, akkor félbevágva. Előfordul, hogy túlságosan megtöltöm a káposztát, ezért szétcsattan. Sebaj, a családom így is nagyon szereti.
4. Tegyük oda főni. Kb. 2 óra alatt kész. A végén tegyünk rá 3 evőkanálnyi lisztből készült rántást, és a sűrített paradicsomot.
5. Figyelem!!! Amikor kész, öntsük le a levét, így nem ázik el a benne lévő rizs. Legalábbis, ha nem akarjuk azonnal fogyasztani. Másnapra célszerű külön tárolni, és tálaláskor ráönteni a levét.
**********************************************Vissza a tartalomhoz